zondag 9 januari 2011

Gaten in het peloton

Het etymologisch woordenboek geeft de volgende verklaring voor de herkomst van het begrip ‘peloton’:

peloton; 1697; <fr. peloton [kluwentje, balletje, zwerm (bijen)]

De verkleinwoorden geven het begrip iets knuffelbaars, maar het meest kenmerkende is toch wel de verbinding binnen het geheel. Het gaat niet om losse draadjes maar een kluwentje of balletje van een lang draad. Het gaat niet om bijen die ongecoördineerd tegen elkaar opvliegen, maar een zwerm die als ware het via telepathie communiceert en in een vloeiende beweging zijn weg vindt.

De leden en volgers van het peloton praten er ook op die manier over. Het vertrek ‘en groupe’, de dynamiek onderweg: het peloton strekt zich tot een lint, er vallen gaten, in kleine groepjes of waaiers wil men weer hergroeperen. De drager van de rode lantaarn markeert de achterkant van het peloton.

Van 1 grote groep tot kleinere groepjes (in de bergen ‘de bus’): het samen rijden staat centraal.

Ik weet, het heeft iets dubbels, want uiteindelijk moet er toch ééntje winnen. En die moet zich dus losmaken van het peloton al is het met een banddikte op de fotofinish. Maar dan wel via eerlijke strijd en niet via materiaalpech, valpartijen, ziekte of what have you. Het peloton is het peloton en het peloton moet rijden en strijden.

Gaten in het peloton, anders dan via strijd, zien we dus liever niet. Het heeft iets incompleets.

Alsof in die zwerm bijen er eentje is die per ongeluk toch een boom heeft geraakt of verkering met een vlieg heeft gekregen. Of dat er een draadje uit die kluwen is weggewaaid waardoor je er ook niet echt een lekkere trui meer van kan breien. Bijvoorbeeld.

Alsof je gaat fietsen, maar continu het idee hebt dat je thuis iets bent vergeten. En je kan links, rechts, voor en achter kijken, maar je blijft het missen. Dat fietst niet lekker. De geest moet leeg zijn en de energie via de poten in het achterwiel. Dat vraagt om compleetheid.

Een goed peloton is een organisch geheel. Waarbij de individuele delen het geheel maken en er onderweg, maar ook van de weg, een vanzelfsprekende samenwerking is. We starten, we rijden, we roepen, we wijzen, we wachten, we stoempen, we helpen, we finishen.

We zijn het peloton. Jij bent het peloton.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten